Nyitókép: Unsplash.com

Tömegével csábítanák a külföldi munkaerőt Németországba

Infostart
2022. január 21. 10:50
Az új koalíciós kormány, így enyhítené a demográfiai problémákat és a munkaerőhiányt.

Németország új koalíciós kormánya évente nagyjából 400 ezer szakképzett munkaerőt vonzana be külföldről, hogy ezzel kezeljék az országot és több iparágat is súlyosan érintő munkaerőhiányt és demográfiai problémát – idézi a Napi.hu a Reuterst.

A szakképzett munkaerő hiánya mára olyan súlyossá vált, hogy drámaian lelassítja a gazdaságunkat – nyilatkozta Christian Duerr, a Szabad Demokraták (FDP) frakcióvezetője, aki szerint az elöregedő munkaerő problémáját csak korszerű bevándorlási politikával tudják kordában tartani, ezért a lehető leggyorsabban el kell érniük, hogy százezer szakképzett munkaerő érkezzen az országba.

Ennek érdekében már arról tárgyalnak, hogy óránként 12 euróra emelik a minimálbér összegét, hogy vonzóbbá tegyék a munkaerőhiánynak erősen kiszolgáltatott iparágakat.

A helyzet kezelése annál is sürgetőbb, teszi hozzá a Reuters, midőn a munkaerő-állomány Németországban mintegy 300 ezer fővel csökkenhet az idei évben. Sőt, számítások szerint 2030-ra akár 5 millióra is ugorhat a munkaképes korúak hiánya.