Nyitókép: dobok/Getty Images

Fontos levelet kapnak a kamatstopban érintettek

Infostart
2022. január 4. 13:23
Megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnök kabinetfőnökének rendelete, amiből kiderül, miként kell tájékoztatniuk a bankoknak az adósokat arról, hogy érvényes rájuk a kamatstop. Azt is fel kell tüntetniük, havonta hány forint megtakarítást jelent számukra a január 1-jén életbe lépett és június 30-áig érvényes szabályozás.

Szenteste tették közzé a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által december 22-én bejelentett jelzáloghiteles kamatstop részleteit. Az intézkedés a kormányzati becslések szerint 474 ezer jelzáloghitel-szerződést érint, átlagosan havi 11 ezer forintos megtakarítást jelent az érintetteknek, és 30 milliárd forintot tesz át a bankok kasszájából a családok zsebébe.

Az esetek nagy részében nem a törlesztőrészlet csökkenéséről, hanem a törlesztőrészlet-emelkedés elmaradásáról beszélhetünk – jegyzi meg a Portfolio, felidézve a rendelet egyes részleteit: A hitelezőnek a referencia-kamatláb változásáról az első esetben a szerződés szerinti fordulónapig (ha a jövőben lesz a fordulónap), vagy 2022. január 31-ig (ha október 27-e óta ez már megvolt) kell tájékoztatni az adóst, ennek tartalmát a miniszterelnök kabinetfőnöke határozza meg.

Hozzáteszik: hétfőn megjelent a szabályozás a Magyar Közlönyben, mely alapján a hitelezőknek az adóst az 1/2022. (I. 3.) MK rendelet 1. melléklete szerinti szöveg alkalmazásával kell tájékoztatniuk arról, hogy a referencia-kamatláb maximalizálása, vagyis a kamatstop érinti a hitelszerződését. A levél tartalma az alábbi lesz: