Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Itt vannak a részletes számok a GDP alakulásáról

Infostart / MTI
2021. december 1. 09:23
Némi korrekciót hozott a harmadik negyedév.

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 6,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest 0,7 százalékos volt a növekedés. Az első három negyedévben a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 6,8 százalékkal - meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet - erősítette meg második becslésében a Központi statisztikai Hivatal (KSH).

A GDP 1,5 százalékkal nagyobb volt a járvány előtti, 2019. harmadik negyedévinél.

  • A szolgáltatások 6,8 százalékkal,
  • az ipar 2,5 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi teljesítményét.
  • A háztartások vásárolt fogyasztása 5,2 százalékkal,
  • a beruházások 9,6 százalékkal nőttek.

A bruttó hazai termék harmadik negyedévi, 6,1 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,8, az építőipar 1,0, az ipar 0,5 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,3, a bruttó felhalmozás 6,0 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez, míg a nettó export 3,2 százalékponttal visszafogta a gazdaság teljesítményét.

A Portfolio elemzése emlékeztet arra, hogy az időszak teljesítményét két hatás befolyásolta. A harmadik negyedév volt az első olyan időszak a koronavírus-járványban, ami teljesen szabad, korlátozásmentes gazdálkodást tett lehetővé, sok szolgáltatás esetében nagy gazdasági aktivitást jelentve. A gazdaságot ugyanakkor egyre erőteljesebben fékezik a kínálati problémák. Úgy tűnik, hogy a fenti két hatás közül az utóbbi lehetett az erősebb - írja a portál.

Hozzáteszik: a növekedési kép összességében nem katasztrofális. A koronavírus-válságból nagy lendülettel tört ki a gazdaság, a megelőző negyedévek GDP-jelentései rendre pozitív meglepetést hoztak, a mostani adat ebben hozott némi korrekciót.