Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Jogállamisági eljárás: „jogászkodós helyzetben vagyunk”

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2021. október 19. 11:38
Tovább folyik a jogászkodás – ezt mondta a külpolitikai elemző az Európai Bizottság illetékes biztosának ismételt felvetésére, miszerint aktiválnák a jogállamisági mechanizmust. A folyamat részeként akár pár hónapon belül felfüggeszthetnék az uniós pénzek kifizetését az érintett országoknak.

Napokon vagy legkésőbb heteken belül aktiválhatja a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság. Legalábbis ezt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek az unió igazságügyi biztosa. Didier Reynders Magyarországot nem említette, de Lengyelországról azt mondta, azon dolgoznak jelenleg, hogy a lehető legerősebb aktát állítsák össze.

Feledy Botond külpolitikai elemző arra emlékeztetett, az Európai Unió Bírósága alig néhány napja kezdte tárgyalni a jogállamisági rendelettel kapcsolatos magyar és lengyel keresetet. Mint magyarázta, a jogértelmezési vita azon van, hogy a bírósági döntéssel meg kell-e várni a szankciók felfüggesztését, amit az Európai Tanács a nyáron kérvényezett, vagy el lehet-e indítani a megelőző szakaszt, amely során egy informálódó levelet küld az Európai Bizottság az illetékes kormánynak, tehát jelen esetben Varsónak. Mindez a Bizottság szerint nem számít a folyamat megindításának, míg Budapest és Varsó korábban jelezték, hogy bármilyen kezdeti lépést a folyamat megkezdésének és a korábbi ET-alku megsértésének tekintetnek.

„Tehát itt egy jogértelmezési hézagban vagyunk megint,

hogy vajon az említett politikai alku mit fedett le. Úgyhogy ebben a jogászkodós helyzetben vagyunk” – összegezte a szakértő.

Varga Judit igazságügyi miniszter a minap egy lapinterjúban abszurdnak nevezte az Európai Bizottság azon felvetését, hogy már októberben a bírósági döntés előtt induljanak jogállamisági eljárások. Feledy Botond szerinte a Bizottság a levelek kiküldése után hónapokkal juthat el odáig, hogy saját hatáskörben a Európai Tanács vagy a bíróság döntéséig felfüggeszti a tagállami kifizetéseket. Utána viszont a Bizottság már nem dönthet arról, hogy ezt véglegesen elveszik-e, majd csak az Európai Tanács fog tudni határozni egy későbbi pillanatban – tette hozzá a külpolitikai elemző, aki szerint

kicsi az esélye a konkrét intézkedések, így a kifizetések felfüggesztésének,

mivel nagy valószínűséggel már a folyamat elején politikai megállapodás születik az Európai Tanács egyik ülésén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jogállamisági eljárás: „jogászkodós helyzetben vagyunk”
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást