Nyitókép: ipopba/Getty Images

Hatalmas dobásra készül az OTP az ITM-mel

Infostart
2021. október 19. 12:02
A pénzintézet a minisztériummal közösen jelentős erőforrásokat fektet egy olyan mesterséges intelligenciára szabott szuperszámítógép megalkotásába, mellyel létrehozzák a mesterséges intelligencia által használható magyar nyelvi modult – hangzott el az Infotér Konferencián. Ez azért fontos, mert a létező mesterséges intelligencia alkalmazások leginkább angolul működnek, a magyar modellt létre kell hozni, hogy az MI megfelelően tudjon magyar nyelvű szöveges és audio adatokkal dolgozni.

Csányi Péter, az OTP vezérigazgató-helyettese az Infotéren tartott előadásában először arról beszélt, hogy az OTP milyen szerepet játszik Magyarország technológiai előrelépésében. Szavai szerint a bankok ma már technológiai vállalatként tekintenek magukra és versenytársaikra, egyes területeken sajt fintech cégeket hoztak létre. Az OTP menedzsmentje néhány hete fogadta el a bank digitális stratégiáját, amelyben az alkalmazkodóképesség megteremtésére fókuszálnak. „Nem félünk attól, hogy fel kell vennünk a versenyt technológiai cégekkel” – idézi a Portfolio Csányi Péter szavait.

Az MI a technológiai fejlesztések egyik legkompetitívebb területe, szorosan összefügg az írott és beszélt nyelvvel. A technológiai vállalatok nem dolgoznak „niche” nyelveken, csak leginkább angolul, ezért az OTP célja, hogy betöltse ezt az űrt, és magyar, illetve az OTP régiós országainak nyelvén is létrehozzák a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges nyelvi modulokat. A bank felvállalja a hazai MI-kutatás fejlődésének ügyét, az ITM-mel közösen jelentős erőforrásokat fektetnek egy olyan mesterséges intelligenciára szabott szuperszámítógép megalkotására, mellyel egy úgynevezett GPT-3-as szintű – autoregresszív – nyelvi modellt hoznak létre.

A szuperszámítógép 37,5 petaflop számítási teljesítményű lesz, 40 terrabájt memóriával,

ami később akár többszörösére is bővíthető. A szuperszámítógép segítségével olyan adatkereséseket, összegzéseket, elemzéseket lehet megtenni, ami szöveges elemzést igényel. Töredékére csökkenhetnek az átfutási idők, gyorsítani és pontosítani lehet a döntéselőkészítést. A kapacitást rendelkezésre fogják bocsátani az egyetemek, kutatók, akár vállalatok számára, amelyek növelni kívánják a versenyképességüket.

A fentiekről Csányi Péter Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel írta alá szándéknyilatkozatot.

A tárcavezető „Mesterséges intelligencia és adatpolitika” címmel tartott nyitóelőadást az Infotér Konferencián a bejelentést megelőzően, egybek mellett a magyar MI stratégiát ismertetve.