Nyitókép: Magyarépítők.hu/Bernát Benjámin László

A városok modellezése léptékváltást hoz

Infostart
2021. október 17. 15:47
A Pécsi Tudományegyetem szakmai napján a városmodellezés folyamatába, felhasználási lehetőségeibe engedtek betekintést.

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK). Ebből az alkalomból MIK PARTNERS’ szakmai nap elnevezéssel tartottak konferenciát az egyetemen – írja a magyarepitok.hu.

A rendezvény idei tematikája a műszaki felsőoktatás és az ipari együttműködések jövője körül forgott. Az eseményen a 7D Tender Kft. képviseletében Horkai András építészmérnök, BIM specialista, az Óbudai Egyetem munkatársa tartott előadást a BIM városok modellezésénél történő alkalmazásáról.

A BIM (Building Information Modelling), vagyis épületinformációs modellezés, az építőipar digitalizációjának egyik fontos eszköze, segítségével manapság már a teljes építési folyamat modellezhető.

Horkai András előadása kitekintést engedett lépték tekintetében: „az épületek léptékéből a városmodellek léptéke felé vesszük az irányt” – fogalmazott a szakember, aki a mondandóját a BIM részletezettségi skáláinak ismertetésével kezdte, majd ismertette, hogy a városmodellek létrehozására három módszert lehet alkalmazni:

  • egyik esetben az épületek kétdimenziós lábnyoma alapján az alaptérképből párkánymagaságban kiemelik az épületeket;
  • a másikban lézerszkenneléssel állítják elő a modelleket, amelyek valamelyest részletesebb képet mutatnak;
  • a harmadik módszer szerint az egyes részletes épületmodellezéseket követően állítható össze a teljes városmodell.

A városmodellezés felhasználási lehetőségeire kitérve a BIM specialista ismertette, hogy az számtalan területen bevethető, elsősorban azonban

  • geovizualizáció,
  • szimuláció és
  • speciális, például turisztikai célú vizualizáció terén alkalmazható.

Az előadás további részletei itt olvashatók.