Nyitókép: Yves Herman

Nincs pénz – Szakértő a helyreállítási alapról: semmi esély a szeptemberi megállapodásra

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2021. szeptember 22. 14:01
Ha idén nem sikerül egyezségre jutni az Európai Unióval, elúszik 13 százalékos előleg.

Az EU Monitor főszerkesztője szerint amennyiben idén nem állapodik meg az Európai Bizottság és a magyar kormány a helyreállítási alap folyósításának feltételeiről, akkor Magyarország nem kapja meg a pénz 13 százalékos előlegét. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a forrásokhoz Budapest hozzájut majd előbb vagy utóbb, de akkor már csak utólag, a számlakkal igazolt teljesítések után.

Gyévai Zoltán úgy látja, arra, hogy a nem hivatalos szeptember végi határidőt tartani tudják, semmi esély nincs.

„Ezzel nem történik semmiféle jogszabálysértés – mondta az EU Monitor főszerkesztője. – Azért nem sikerülhet addig megállapodni, mert látható, hogy a tárgyalások fonalát a nyári szünet után csak a múlt pénteken vették fel, nyilvánvaló, hogy ilyenkor szinte újra kell indítani a tárgyalásokat, és

nagyon messze vannak még attól, hogy megállapodás legyen,

hacsak valamilyen csoda folytán fel nem gyorsulnak a következő napokban a dolgok. Ezt nem lehet persze kizárni, de ehhez olyan döntések meghozatala szükséges, amelyre eddig nem voltak képesek a felek.”

A szakértő emlékeztetett, volt a megállapodás elfogadásra egy két hónapos határidő, ami az Európai Bizottságot köti arra, hogy ha a tagállam benyújtották a terveiket, akkor ennyi ideje van a bizottságnak a kiértékelésre. De ez eleve puha dátum – mondta –, és van a jogszabályban olyan kikötés, hogy közös megegyezéssel a felek hosszabbíthatnak. Ezt kérheti a tagállam, és pár esetben maguk a tagállamok kértek ilyet, például Lengyelország.

„Magyarország nem kérte, ott az Európai Bizottság kérte, miután nyilvánvalóvá vált, hogy hosszabb menet lesz, tehát nem két hónapos, és a magyar kormány gyakorlatilag csendben a beleegyezését adta ebbe. (...) Már lehet látni ennyi idő után, hogy mik a vitapontok, a nyitott kérdések, amiket meg kell oldani, ezekhez alapvetően politikai döntések szükségesek, a kérdés az, hogy megvan-e ez a politikai szándék Budapesten és valamennyire Brüsszelben” – mondta Gyévai Zoltán.

A 13 százalékos előleg akkor szabadulhatna föl, ha az idén megszületik a megállapodás. A bizottság csak előterjesztő, javaslattevő, az Európai Tanács hozza meg a végleges döntést – emlékeztetett Gyévai Zoltán. Ha ez nem születik meg az idén, tehát a tervet nem fogadja el a tanács, akkor ugrik a 13 százalékos előleg.

Onnantól a kifizetések utólag történnének és teljesítési igazolást is fel kell mutatni hozzájuk.

„Arról a tervről – fűzte hozzá –, amiről még nem is állapodtunk meg.”

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 óra után az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nincs pénz – Gyévai Zoltán a helyreállítási alapról: semmi esély a szeptemberi megállapodásra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást