Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Itt az MNB kamatdöntése

Infostart
2021. augusztus 24. 14:01
Az előzetes várakozásoknak megfelelően, újabb 30 bázisponttal emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A mostani döntéssel 1,5 százalékra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A részletekről Virág Barnabás alelnök fog beszámolni 15 órától – ezt élőben követhetik majd az Infostart.hu oldalon.

Az alapkamat mellett a kamatfolyosó két szélét is hasonlóan emelte meg a Monetáris Tanács: az egynapos hitel kamata így 2,45 százalékra, az egynapos betété pedig 0,55 százalékra emelkedik. Egy hónappal korábban a kamatfolyosó 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti szintre változott.

Júniusban kezdte a kamatemelési ciklust a Magyar Nemzeti Bank, ez volt a harmadik, 30 bázispontos lépés. Elemzők erre számítottak, miután korábban a jegybank jelezte, hogy a júliusi lépés irányadó a következő időszakra nézve. Az emelés addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba - hangsúlyozták.

Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta - kétszer 15 bázispontos csökkenés után - állt 0,60 százalékon.