Nyitókép: Pixabay.com

Mintha kezdenének elszállni az energiaárak - tudni, miért

Infostart
2021. augusztus 6. 13:21
Három tényezőt tárt fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Júniusban folytatódott a villamosenergia árának emelkedése az európai és a hazai piacokon egyaránt – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi piacmonitoring riportjából. A nyár első hónapjában a hazai termelés ennek ellenére jelentősen magasabb volt az előző júniushoz képest.

Az áremelkedést három tényező okozta.

Az első a magasabb kereslet; a hivatal becslése szerint a magas hőmérsékletű napokon 5 százalékkal is megemelkedik a hazai villamosenergia-kereslet. Szerencsére a nagyobb naperőművi termelés napközben visszafogta az árak emelkedését, az esti órákban azonban jelentős ártüskék jelentkeztek a nagyon meleg napokon.

Az áremelés második okát a tényezőárak jelentették. Ebben a hónapban leginkább a gázárak emelkedése húzta felfelé az áramárakat.

Végül az Európa-szerte alacsony szélerőművi termelés is hozzájárult a magas árakhoz, melynek helyére a drága fosszilis termelés lépett.

A hazai termelés közel 30 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A nukleáris termelés a karbantartások eltérő ütemezése, a naperőművek termelése a beépített kapacitás emelkedése, a fosszilis termelés pedig a kedvező áralakulás miatt emelkedett. A naperőművek súlya a termelésen belül 12,6 százalék volt.