Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az év végéig még 300 milliárd forintnyi babavárót ki fognak helyezni a bankok

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2021. június 29. 07:41
2019 júliusától idén áprilisig 1200 milliárd forint fölé került a babaváró hitel keretében kihelyezett kölcsönök állománya, így már eléri a teljes lakossági hitelállomány 15 százalékát ez a kölcsön - mondta az InfoRádiónak a money.hu kommunikációs vezetője, Nagy László Nándor.

Az elmúlt két évben volt időszak, amikor a hitelkihelyezés nagyobb része tartozott a babaváró hitel termékéhez - mondta az InfoRádióban Nagy László Nándor, a money.hu kommunikációs vezetője.

"1200 milliárdnál is többről tudjuk, hogy már kihelyezték a pénzintézetek a családoknak, most ez a lakossági hitelállomány 15 százaléka. Hihetetlenül gyors a termék felfutása. Havonta átlagosan 58 milliárd forintot helyeznek ki a bankok babaváróban, ez már összevethető a korábbi slágertermékkel, a személyi hitellel, ott az igénylések a járvány előtt 40-50 milliárd forintra rúgtak" - ecsetelte.

Ha már érkezik a gyermek vagy éppen megszületett, ez a kölcsön azonnal kamatmentessé válik, ilyen az összes igénylő 40 százaléka.

A hitelfelvétel utáni második születés után a tőketartozás 30 százalékát engedi el a bank, a harmadik gyermeknél pedig a teljes összeget "téríti vissza az állam" - húzta alá Nagy László Nándor.

A babavárót a bankok is szeretik, mert rendkívül kis kockázatú termékről van szó.

Az év végére a babaváró állománya elérheti - banki számítások szerint - az 1500 milliárd forintot is.

"Értelemszerűen lassulni fog a kihelyezés, hiszen azok a párok, akik terveztek gyermeket, jó eséllyel már bejelentkeztek erre, azokkal fog bővülni a kör, akik most alapítanak családot és vállalnak gyermeket" - mondta még.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Töretlen a babaváró sikere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást