Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images

Szédületes májust produkált az ingatlanpiac

Infostart
2021. június 15. 09:37
A szakértők várakozása szerint az ingatlanpiac 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat a második negyedévben.

Az Duna House adatai az elmúlt évek legerősebb májusi ingatlanpiacát mutatják, amely az adásvételek számában 2019-hez képest 5 százalékos, a Covid-járvány első hulláma okozta tavalyi mélyponthoz képest pedig közel 70 százalékos növekedést jelent.

A szakértők várakozása szerint

az ingatlanpiac 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat a második negyedévben.

Az ingatlanközvetítő vállalat által becsült 14 198 darab adásvétel és a 89 ponton álló Keresletindex továbbra is aktív ingatlanpiacot jelöl – írja a Világgazdaság. Ezt támasztja alá az újra rekordösszegűre, 100 milliárd forint feletti volumenre becsült jelzáloghitelpiac is.

A fővárosi agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac egyik legaktívabb szegmense. A lokáció havi adatait vizsgálva kiderül, hogy az adásvételek több mint negyede (26 százalék) már 50 millió forint felett zajlott, és közel fele (47 százalék) a 35 millió forint feletti kategóriákból kerül ki. A négyzetméterárak statisztikái is a drágulásról árulkodnak,

a tranzakciók 19 százaléka már 600 ezer forintos négyzetméterár felett történt, ez az előző hónapban csak 14 százalék volt.

Továbbra is a három legfőbb motiváció az ingatlanvásárlásnál a befektetés, az első lakás vásárlása, valamint a nagyobb otthonba való költözés. A preferenciák arányai azonban megváltoztak – nemcsak a tavalyi év azonos időszakához, hanem idén áprilishoz képest is.