Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Aris Oikonomou

Már decemberben megalakulhat a rossz bank

Infostart
2020. november 30. 17:08
Az Európai Bizottság már dolgozik a javaslaton, amely egy európai szintű rossz bankot állítana fel – számol be a hírről a The Financial Times.

Várhatóan decemberben adja ki az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely többek között magasabb keresletet generálna a másodpiacokon a nem teljesítő hitelek iránt és nemzeteken átívelő rossz bankot hozna létre az EU-n belül. A bizottság azzal számol, hogy jövőre sok bedőlő hitel lesz a gazdaságokban, amint kifutnak a kormányzati gazdaságélénkítő és támogató programok – írja a Portfolio.

Brüsszel szeretné elkerülni a 2008-as pénzügyi válságban hozott rossz lépéseket, többek között azt, hogy nem léptek időben a nem teljesítő hitelek hatékony kezelésében. A bizottság szerint fontos, hogy minél hamarabb és hatékonyan megszabaduljanak a bankok a koronavírus következményeként egyre magasabbra rúgó rossz hiteleiktől.

Súlyos, de reális forgatókönyv megvalósulása esetén az eurózónabeli bankok nem teljesítő hitelállománya az 1400 milliárd eurót is elérheti, ami jóval magasabb szám, mint amit a 2008-as válság és a 2011-es eurózóna-válság idején láthattunk. A 121 legnagyobb eurózónabeli bank rossz hitelállománya az utóbbi hat évben több mint felére, 506 milliárd euróra csökkent tavaly év végén.