Nyitókép: kamaraonline.hu

A koronavírus-válság átalakítja a hazai munkaerőpiacot is

InfoRádió
2020. november 18. 15:06
A gazdasági visszaesés számtalan állástalant hagyott maga után, és jön még a második hullám is. A kkv-szektor valamekkora felszívóerővel bír, de a szakértők attól tartanak, hogy a nem megfelelő képzettségük miatt sokan állás, illetve munkaerő nélkül maradnak.

A szótári alaktól eltérően mi a „valódi munkátlanokról” beszélünk, akik a munkanélkülieken túl a regisztrált álláskeresőket, az inaktívakat, vagy akár a közfoglalkoztatottakat is magában foglalja. Az arányuk így értelemszerűen magasabb, mint amit a hivatalos statisztika mutat – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A statisztikák 4,6 százalékot mutatnak, de ebbe csak a munkanélküli támogatást igénybe vevők számítanak be. A potenciális aktív munkaerőbe a 15–74 éves korosztályt számolják, ez 7-7,5 millió embert jelent. A valóban elhelyezkedésre várók aránya jelenleg nagyságrendileg a munkavállalók 7,5-8 százaléka, a közmunkások nélkül, de a strukturális munkanélküliség és a munkaerőhiány párhuzamosan velünk maradhat.

"A közfoglalkoztatottak száma közelíti a százezret, velük is nő a munkanélküliség valódi száma, mert úgy ítéljük meg mint egy nevelési célú kezdeményezést, és ez nagyon pozitív, de a hozzáadott értékük a gazdasági teljesítményhez visszafogott. A remények szerint a többség az elsődleges munkaerőpiacon el tud helyezkedni" – mondta a szakértő.

Horváth István szerint a munkaerőpiac átalakulása azért is fontos, mert ha kevesebben tudnak elhelyezkedni, akkor a háztartások rendelkezésre álló jövedelme esni fog, ami a fogyasztás jövőbeni csökkenését, ami pedig a gazdasági teljesítmény esését vetíti előre. Munkaadói szempontból pedig fontos, hogy a korábbi évek bérnyomása enyhülhet, de az összképet erősen árnyalja az egyes szektorok helyzete.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A koronavírus-válság átalakítja a hazai munkaerőpiacot is – Horváth István, Sberbank
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást