Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Már 4000 milliárd forint lapul otthon, a párnacihában

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2020. november 15. 11:10
Továbbra is magas a készpénzállomány Magyarországon, de ez nemzetközi összehasonlításban nem kiugró – mondta a Portfolio Öngondoskodás 2020 konferenciáján a Magyar Nemzeti Bank alelöke.

Az MNB összeállította a pénzügyi vagyon elmúlt tízéves alakulásának látleletét, megvizsgálva az egyes alszegmensek – készpénz- és betétállomány, tőzsde, befektetési alapok, biztosítási piac, önkéntes pénztárak – teljesítését, némi kitekintéssel már a Covid-időszakra is.

Ennek eredményeként az rajzolódik ki, hogy a pénzügyi vagyon csaknem megduplázódott az elmúlt évtized során. A jegybank becslése szerint

a készpénzmegtakarítás 4000 milliárd forint, tehát a 10 ezer forintosok 25 százaléka, a 20 ezer forintosok 65 százaléka megtakarítási célokat szolgál,

mondhatni, hogy a „párnacihába kerül”, és tartalékként tekint rá a lakosság – ismertette az InfoRádióban Kandrács Csaba.

Bár márciusban, a pandémia első hulláma kezdetén kiugróan nagy volt a készpénz iránti kereslet, később ez fokozatosan belesimult a korábbi évek átlagába, és a készpénzmegtakarítás töretlenül nő ugyan, ettől függetlenül – GDP-arányosan – a nemzetközi összehasonlításban nem kirívó. Kiemelendő azonban, hogy az említett 4000 milliárd forint hasznosulhatna jobban is, és a kívánatos az lenne, ha a készpénzállomány csökkenésnek indulna – jegyezte meg a szakember.

Mennyire számít a biztosítási piac trendinek?

A biztosítási piac viszonylag jól teljesített: ötéves távlatban évi 9 százalékos díjbevétel-növekedésük volt a társaságoknak, és némi lassulást mutat ugyan a 2020-as évben, megtörni vélhetően nem fog, és el fogja érni az 1200 milliárd forintot. Az MNB szerint viszont

intő jel, hogy az új szerződések darabszáma csökkent,

az életágon körülbelül 30 százalékkal (az előző év féléves adathoz viszonyítva), a nem életágnál pedig 18 százalékkal. Például az utasbiztosítások 90 százaléka gyakorlatilag eltűnt, de a hagyományos szerződések is harmadával mérséklődtek. A biztosítási szektor azonban egyelőre stabil, de elhúzódó hatások lehetnek.

Az MNB alelnöke emlékeztetett, a jegybank hozott olyan döntéseket, amelyek azt eredményezik, hogy stabil marad a biztosítótársaságok tőkehelyzete, és ha nem is a korábbi években tapasztalt mértékben fog nőni a piac, akkor sem várható, hogy a biztosítók komoly bajba kerülnének az elkövetkezendő években.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megtakartások – Kandrács Csaba alelnök, MNB
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást