Nyitókép: Pixabay

Rekordmértékű tartalékot képzett a kormány

Infostart
2020. november 14. 14:18
Soha egyetlen magyar kormánynak nem volt akkora tartaléka, mint a mostaninak - írta az MNB adatai alapján a Portfolio.

Október végén 2896,8 milliárd forintra emelkedett októberben a kormányzat betéteinek összege az MNB-nél vezetett úgynevezett kincstári egységes számlán (kesz) a jegybank pénteken megjelent statisztikája alapján. Mint a Portfolio rámutatott, ez új csúcsot jelent 1998 óta, mióta a statisztikai adatbázis elérhető, és csak egyszer, a 2009-es IMF-es hitel felvételekor volt hasonlóan magas a szint – akkor azonban a devizatartalék ugrott meg, most pedig szinte kizárólag a forintbetéteknek köszönhető az emelkedés.

Elemzésük szerint a kötvénykibocsátás gyorsabb, mint a hiány növekedése, de hozzáteszik, hogy az év végén még jöhet egy nagyobb költekezés.

Az egyhavi növekedés 112,9 milliárd forint, de a nagyobb ugrás nem októberben, hanem szeptemberben volt, amikor egy hónap alatt több mint 800 milliárd forinttal emelkedett a kormányzati tartalék.

A portál hangsúlyozza, hogy a kesz nem keverendő össze a devizatartalékkal, mert ez gyakorlatilag egy betéti számla, amit az MNB vezet a kormányzat számára.