Nyitókép: Pexels.com

Koronavírus-oltás: évi tizmilliárd dolláros piaca lehet

Infostart
2020. november 8. 18:58
A gyógyszercégek akkor zsebelhetnek be ennyit, ha csak azok olttatják majd magukat, akik eddig olttatták magukat influenza ellen. Iparági szakértők húszdolláros oltásárral kalkulálták ki az összeget.

Habár a gyártók egy része a pandémia idejére vállalta, hogy nyomott áron értékesíti az életmentő vakcinát, az eljövendő években hatalmas üzletté válhat majd a koronavírus-oltás. A The Guardian cikke a Morgan Stanley és a Credit Suisse szakértőinek becsléseit osztja meg olvasóival.

Matthew Harrison, a Morgan Stanley szakembere 5-10 dolláros gyártási költséggel számol, a piac méretét attól teszi függővé, hogy az embereknek évente oltatniuk kell-e majd magukat, vagy elegendő lesz mindössze néhány évente megvásárolniuk a vakcinát. (Az AstraZeneca képviselője azon reményét fejezte ki nemrég, hogy az oltás több mint egy évre védettséget adhat.) Ha gyakrabban szükséges az oltást felvenni, vagy annak ára magasabb lesz, akkor

akár 25 milliárd dolláros is lehet a piac

– akkor, ha csak azok kérik a vakcinát, akik évről évre kérnek influenzaoltást is.

A Credit Suisse szakértője, Evan Seigerman ugyanakkor úgy véli, csak az amerikai piac már magában tízmilliárd dollárt jelent. Ő 19,5 dolláros, azaz közel 6 ezer forintos árral számolt Amerika 330 millió állampolgárára, évi két oltással.

A gyógyszergyárak megfeszített munkával, rekordgyorsasággal dolgoznak a koronavírus elleni oltások fejlesztésén, amelynek felgyorsítására dollármilliókat kaptak egyes kormányoktól az elmúlt hónapokban. Az AstraZeneca és a Johnson&Johnson gyógyszercége, a Janssen ígéretet is tett arra, hogy nem piaci áron fogja majd értékesíteni a kifejlesztett oltást a pandémia alatt. A Pfizer és a Moderna nem tett ilyen vállalást, sőt: az utóbbi, veszteséget termelő vállalat 37 dolláros árat határozott meg oltásának, míg az AstraZeneca 3-5 dollár közti, önköltségi áron adja majd a vakcinát a szegény országoknak.

A Sanofival közösen fejlesztő GSK nem akar profitot bezsebelni a világjárvány idején oltásából, ha az hatásos lesz: ők azt ígérték, ha mégis keletkezne nyereségük, akkor azt a koronavírussal kapcsolatos tudományos kutatások finanszírozásába fektetik majd be. Eközben a kínai Sinovac Biotech kétadagos oltását, a CoronaVac-ot 60 dollárért adja egyes városokban, amelyekben a vészhelyzetre való tekintettel engedélyezett a beadása.