Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szinte minden bevételét elveszíti a Budapest Airport

Infostart
2020. szeptember 7. 09:52
Augusztusban a tavalyi negyedére esett a forgalom, és a szeptemberi határzár miatt, újabb zuhanás jön.

Miután a Budapest Airport Zrt. (BUD) az elmúlt időszakban számos költségcsökkentő intézkedést vezetett be, a következő hónapokban kizárólag a repülőtér biztonságos üzemeltetése miatt szükséges kiadásokra fog költeni – közölte a társaság a Világgazdaság megkeresésére.

A 2020-as, még a koronavírus-járvány előtt készült üzleti terve sem az utasszám, sem pedig a pénzügyi mutatók terén nem fog teljesülni. A vállalat március óta, amióta elkezdett leállni a légi közlekedés, szinte minden bevételétől elesett, ami az idei pénzügyi eredményekre is jelentős hatással lesz.

Ferihegyen a forgalom áprilisban zuhant a mélypontjára. Ezt követően a reptér látogatottsága lassú emelkedésnek indult, és augusztusban az utasszám elérte a 390 ezret, de egy évvel korábban 1,6 millió utast regisztráltak.

A mostani beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint március közepe és június között, a Wizz Air és a Ryanair már bejelentette járattörléseit a következő időszakra, a többi légitársaság pedig a napokban dönt a menetrend újratervezéséről.

Főképp a nagy európai csomópontokba – Londonba, Berlinbe, Párizsba – továbbra is indulnak majd repülőgépek, hogy a szigorításokról szóló rendelet által engedélyezett üzleti utasforgalmat ki tudják szolgálni a légitársaságok. A V4-es országokra vonatkozó mentesség kapcsán a BUD úgy értékelt, hogy ez nem befolyásolja különösebben a repülőtéri forgalmat, mert Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból a légi forgalomnál jóval jelentősebb az autós forgalom.