Nyitókép: Pixabay.com

Ne lepődjön meg, ha a KSH kopogtat!

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2020. szeptember 3. 10:21
Országszerte 72 település, mintegy 14 ezer háztartás bevonásával próbanépszámlálást tart a Központi Statisztikai Hivatal augusztus 31-e és október 7-e között. Az adatszolgáltatás önkéntes, és a 2021-es országos népszámlálást előzi meg – mondta az InfoRádiónak a Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője.

A KSH próbanépszámlása két szakaszból áll: ezen a héten, augusztus 31-e és szeptember 6-a között interneten van mód önállóan kitölteni a kérdőíveket, a következő egy hónapban pedig a hivatal munkatársai személyesen fogják felkeresni azon háztartásokat, ahonnan nem érkezett be válasz az online felületen – ismertette Kovács Marcell.

A főosztályvezető emlékeztetett, 2021 az úgynevezett népszámlálási év, így nemcsak Magyarországon, hanem az unió valamennyi tagállamában, illetve világszerte adatgyűjtés fog zajlani május–júniusban. Ennek előkészülete történik most, ami egy hatalmas feladat a KSH életében.

A szakember hozzátette: olyan információkat gyűjtenek a lakosságtól, amik a jövő évi nagy népszámláskor a hivatalnak fontos „muníciót” jelenthetnek a lehető leghatékonyabb munkához, illetve ahhoz – és ez egy kitüntetett cél –, hogy az állampolgárokat csak a szükséges mértékben terheljék ezzel a folyamattal.

Hangsúlyozta,

az egészségvédelem a KSH-nál is elsődleges szempont,

így a legbiztonságosabbnak azt tartaná, ha az adatszolgáltatás minél nagyobb arányban az internetes felületen zajlana. Ígérete szerint, azoknál, akiknél mégis személyes adatszolgáltatás fog történni, a számlálóbiztosok maszkban, a közösségi távolságtartás szabályait maximálisan betartva, az érintésmentes kommunikációra ügyelve fognak eljárni.

Kovács Marcell arra is kitért, hogy a most indult népszámlálási próbafelvétel még egy önkéntes adatgyűjtés, azonban a jövő évi népszámlálás már egy törvény által előírt feladat, vagyis egy

adatszolgáltatási kötelezettség.

Ám, mint megismételte, a KSH számára nagyon fontosak lennének a mostani adatok, ezért mindenkit, aki a felkérőlevelüket megkapta, a hivatal munkájának segítésére kér. A kérdőív kitöltése egy átlagos háztartás esetében nem több 10–15 percnél. Megjegyezte, az internetes válaszadók között a héten nyereményeket is kisorsolnak több alkalommal, ösztönözve őket a válaszadásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
KSH-próbanépszámlálás – Kovács Marcell
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást