Nyitókép: Pixabay

Rövidesen dönthetnek egy nyugdíjasokat érintő fontos kérdésben

Infostart
2020. szeptember 2. 06:13
Szeptemberben látja a kormány pontosan azokat a számokat, amelyek alapján a nyugdíjasoknak novemberben kifizeti a nyugdíjkorrekciót, emlékeztet a Napi.hu.

A legutolsó adatok szerint 2020 júliusában az éves összevetésben számított infláció 3,8 százalék volt, míg a maginfláció 4,5 százalékon alakult. Ez azért is problémás, fogalmaz a gazdasági portál, mert tavaly a költségvetés tervezésekor a kormány 2,8 százalékos inflációt jelölt meg és eszerint emelték a nyugdíjakat. A közel 1 százalékos deficittel lényegében meghitelezik a magyar államot, és az idősek juttatása ennyivel veszített is a vásárlóerejéből.

A kormány erre találta ki a nyugdíjkorrekciót, vagyis

egy összegben kifizetik 10 hónapra visszamenőleg a különbözetet, majd beépítik a tételt a havi juttatásokba is.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, az MSZP-s Kórózs Lajos korábbi kérdésére adott válaszából kiderül: „az infláció tárgyévi várható mértékét szeptember hónapnál korábban nem lehet meghatározni, ennél előbb az év során a költségvetésben tervezett mértéknél magasabb infláció felelősséggel nem prognosztizálható.

Az inflációs jelentés végleges változatát az MNB kamatdöntőülésén szeptember 22-én tárgyalják, a KSH pedig szeptember 9-én közli az augusztusi inflációs adatokat.

A miniszterhelyettes jelezte, hogy a Gazdaságvédelmi Alap biztosítja a 2021-ben kifizetendő 13. havi nyugdíj egy heti összegének 77 milliárdos és a nyugdíjprémium 53,438 milliárd forintos kiadását.