Nyitókép: Pixabay

Ilyen GDP-adatot 2008-2009-ben sem láttunk

Infostart / MTI
2020. szeptember 1. 10:05
A bruttó hazai termék (GDP) volumene 13,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva a második negyedévben.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 13,5, az előző negyedévhez viszonyítva 14,5 százalékkal csökkent. A nemzetgazdaság teljesítménye az első fél évben 6,1 százalékkal mérséklődött a nyers adatok szerint - erősítette meg kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményére kedvezőtlen hatást gyakorolt - tették hozzá.

  • Az ipar teljesítménye 20,1 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten.
  • Az építőipar hozzáadott értéke 13,2 százalékkal visszaesett - ezzel 4,3, illetve 0,7 százalékponttal járultak hozzá a GDP 13,6 százalékos csökkenéséhez.
  • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,2 százalékkal csökkent, amivel 6,8 százalékpontot tettek hozzá a visszaeséshez. A legnagyobb visszaesés a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás (27,1 százalék), illetve a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban (24,6 százalék) volt.
  • A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 12,6 és 14,1%-kal csökkent.

Mi történt a háztartásokban?

A háztartások tényleges fogyasztása 8,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 8,4 százalékkal csökkent.

A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása ennél nagyobb mértékben, 12,8 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál, miután a nem rezidensek (például a turisták) fogyasztási kiadása jelentős mértékben visszaesett a II. negyedévben. Ezen belül az átlagnál kevésbé mérséklődött a tartós (8,2 százalék), a féltartós (11,3 százalék) és a nem tartós (2,1 százalék) termékekre fordított hazai fogyasztási kiadások volumene, ugyanakkor a szolgáltatások (24,8 százalék) esetében nagyobb mértékű visszaesés történt.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 11,1 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztásé 5,8 százalékkal nőtt. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,2 százalékkal mérséklődött.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 6,6 százalékkal alacsonyabb lett.

A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 5,0 százalékkal csökkent, a bruttó állóeszköz felhalmozás, a beruházások 13,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a második negyedévben 6,1 százalékkal alacsonyabb lett.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában 53 milliárd forintos passzívum keletkezett. Utoljára 2008 negyedik negyedévében volt a külkereskedelmi egyenleg negatív.

A bruttó hazai termék visszaeséséhez a végső fogyasztás 4,5 százalékponttal, a bruttó felhalmozás 1,4 százalékponttal, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege 7,7 százalékponttal járult hozzá - jelentette a KSH.