Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Kelly Barnes

Csalók lesnek a karantén után nyaralni vágyókra

Infostart
2020. június 28. 08:00
Egyre több turizmussal kapcsolatos visszaélés jelent meg világban; a csalások annyira elszaporodtak, hogy a brit pénzügyi érdekvédelmi szövetség, a UK Finance még figyelmeztette is a lakosságot, hogy legyenek óvatosak.

A testület arra figyelmeztet, hogy a bűnözők főleg az utazási korlátozások feloldása miatti bizonytalanságot próbálják kihasználn - írja a Portfólió.

A brit pénzügyi érdekvédelmi szövetség szerint elsősorban a következő átverésekre kell figyelni:

  • kamu lakókocsi és lakóautó-hirdetések,
  • hívások állítólagos utazási irodáktól vagy biztosítóktól, akik azt ajánlják, hogy kártérítést fizetnek az utazóknak, ha megadják a bankkártya adataikat vagy egy kisebb összeget elutalnak előre,
  • kamu nyaralás-hirdetések.

A lakókocsis csalások például azért szaporodtak meg Nagy-Britanniában, mert a brit hatóságok engedélyezték a „staycationt” júliustól, vagyis az olyan nyaralást, mely során a lakóhelyéhez közeli régióban nyaralhatnak, kirándulhatnak a brit lakosok, így a lakókocsik iránti kereslet is megnőtt.

Több olyan internetes hirdetés is felütötte a fejét viszont, mely során nem létező lakókocsikat próbálnak eladni a csalók és nem engedik a vevőnek a megtekintést a koronavírus elleni védekezésre hivatkozva. A UK Finance azt javasolja, hogy ebben az esetben kérjenek az eladótól videós megtekintést, fizetni pedig nem célszerű banki átutaláson keresztül. Inkább olyan felületet érdemes használni, ahol van csalásvédelem, mint a PayPal.

Szintén gyakori csalásfajta, hogy utazási irodák, légitársaságok nevében e-maileket küldenek vagy telefonálnak olyan embereknek, akik nem tudtak elmenni lefoglalt, kifizetett nyaralásukra mondván, hogy visszatérítéshez juthatnak.

Sok ilyen csalás valójában adathalász-támadás, melynek célja az, hogy megadjuk a bankkártyánk adatait illetékteleneknek, akik ezután vásárolni tudnak vele.

Olyan weboldalakba is belefuthatnak a gyanútlan turisták, melyek látszólag kedvező utazási ajánlatokat kínálnak, de valójában az utazások sem léteznek.

Érdemes ellenőrizni különös körültekintéssel az e-mailben érkező ajánlatokat és csak olyan linkeket, csatolmányokat megnyitni, melyek hiteles szolgáltatótól származnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!