Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Lassú a visszarendeződés a kiskereskedelemben

Infostart
2020. június 24. 08:45
Még várják a vásárlókat a nyugdíjas idősávba.

Csökkenő kosárértéket, de némileg növekvő vásárlószámot hoztak az első napok az időseknek fenntartott, 9–12 óra közötti védett idősáv megszüntetése után - írta a Világgazdaság. A lap által megkérdezett kiskereskedelmi egységekbe egyelőre nem tért vissza a veszélyhelyzet előtti élet.

Volt olyan lánc, amelynél ugyan 10 százalékkal nőtt a boltba betérők száma, de az értékesítés csak 6-8 százalékkal. Vagyis több, ám egy-egy alkalommal keveset költő fogyasztó kereste fel az üzleteket.

A lap által megkérdezett üzletláncok közül több is emlékeztetett arra, hogy továbbra is jelentős a fővárosi és vidéki egységek forgalma közti eltérés. Előbbiekben ugyanis jelentős kiesést okoz a turisták hiánya.

A járvány fokozatos lecsengésével a nyugdíjas idősáv megváltoztatásáért szinte egységesen lobbizott a kiskereskedelem, igaz alapvetően az idősáv hosszának csökkentését kérték a hétköznapokra, illetve a szombat délelőtti eltörlését. Elsősorban azért, mert tapasztalataik szerint a három órás sáv első felére koncentrálódott a forgalom, míg a másik felében szinte üresek voltak az üzletek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!