Nyitókép: Pexels

Hamarosan eldől, hogyan segíti az állam az építőipart

Infostart
2020. május 19. 18:10
Mielőbbi döntést sürget az ágazat a tervezett állami támogatási csomag részleteiről.

Várhatóan szerdán egyeztet a kormány az építőipari szereplőkkel az ágazatnak szánt, mintegy 65 milliárd forintos állami támogatási csomag felosztásáról – írta a Világgazdaság. Az érintett szakmai szervezetek meghallgatása után dönthet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkársága.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László az egyeztetés előtt nem kívánt a részletekről nyilatkozni, de fenntartja, hogy az építőiparnak mielőbbi biztos megrendelésekre van szüksége, mivel jelentősen visszaesett a rendelésállomány. Ezért, ha a korábban szóba került 600 milliárd forintos előrehozott beruházási csomagot fel is kell esetleg darabolni, az ÉVOSZ 10-15 létesítmény kijelölését és kivitelezésük gyorsított előkészítését szorgalmazza, így a tervezőknek azonnal lenne új megbízásuk.

Az elnök szerint

áthidaló megoldás lehetne sok kisebb vállalkozás számára az őszig várhatóan zárva tartó oktatási intézmények felújítására és karbantartására egy 5-10 milliárd forintos csomag.

Ezeknek komoly problémát jelent ugyanis, hogy eltűntek a kis értékű önkormányzati közbeszerzési felhívások. Összevetésképp míg 2019 első öt hónapjában másfél ezer ilyen felhívás volt, addig az idén változatlan érték mellett csak ezer közbeszerzést bonyolítottak le.

A járvány miatt elmaradt vagy késik az építőipari cégek hatékonyságnövelő beruházásait, technológiaváltását támogató, a folyó évre hatmilliárdos kerettel tervezett pályázati csomag is - írta a lap.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!