Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Megvizsgálták a margarinokat

Infostart
2020. április 23. 18:45
Egy, a háztartások többségében megtalálható alapélelmiszert, a dobozos margarinokat vizsgálta legutóbb Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szakemberek 17 termék komplex ellenőrzését végezték el.

A dobozos margarinok terén rendkívül nagy a választék a kereskedelemben. A Nébih szakemberei ezúttal 17, a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39 és 60 százalék közötti zsírtartalmú margarint ellenőriztek a legújabb Szupermenta termékteszt során.

A hivatal laboratóriumaiban minden terméknek megmérték a zsír és tartósítószer tartalmát, egyes margarinoknál pedig a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét is. Ezen felül az erukasav-tartalmat, fémszennyezés tekintetében pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték, továbbá szintén sor került az omega-3, omega-6 zsírsav tartalom vizsgálatára.

A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a jelölésen szereplő zsírtartalmuknak, valamint a laktózmentes jelöléseknek is.

Fontos és megnyugtató tapasztalat, hogy a termékek nem tartalmaznak nehézfémeket

(ólom vagy réz), ahogyan erukasavat is kizárólag határérték alatti mértékben mutatott ki a laboratórium – olvasható a Nébih tájékoztatójában.

A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt és megengedett, azonban azt minden esetben jelölni kell. A vizsgált margarinokban a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot. A laboratóriumi eredmények alapján a tartósítószer a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt.

4 terméken nem tüntettek fel az összetevők között tartósítószert, de ezeknél is ellenőrizték az állítás valódiságát. Két terméknél tényleg nem volt kimutatható hozzáadott tartósítószer. Két terméknél viszont kis mennyiségben kimutatható volt a szorbinsav annak ellenére, hogy csomagolásán

nem tüntették fel összetevőként.

Emiatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek. A bírságok összege – az eljárási költségekkel együtt – mintegy 460 ezer forint volt.

4 esetben akadtak olyan kisebb jelölési hibák, ami miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal. A hibák javításáról intézkedési tervet kell benyújtaniuk az élelmiszer-vállalkozóknak.

A „vakon kóstolás” dobogósai

A dobozos margarin teszt kedveltségi vizsgálata még februárban zajlott, ahol szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. Az értékelések alapján a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Bords Eve Olívaolajjal Csökkentett zsírtartalmú margarin 4 százalék olívaolajjal végzett, míg a harmadik helyezést a Flora Olive 39 százalék zsírtartalmú light margarin olívaolajjal érte el.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.