Nyitókép: Pixabay

Egy másik ágazatba is lyukat üthet egy esetleges utazási irodai csődhullám

Infostart
2020. április 21. 08:14
Egy külföldön alkalmazott megoldást javasol a magyar érdekképviselet, hogy menteni lehessen az irodákat és az utasok helyzetét.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy szinte teljesíthetetlen feladat elé állítja az utazási irodákat a koronavírus-járvány miatt veszélybe került vagy lemondott utak árának visszafizetése, hiszen ez a pénz nagyrészt már nincs náluk, továbbutalták a légitársaságoknak és a szállásadóknak. Ők viszont ugyanúgy bajban vannak, ezért hallani sem akarnak az előlegek visszautalásáról.

A Világgazdaság kedden azt írta, hogy a Magyar Utazási Irodák szövetsége egy külföldön már alkalmazott vagy épp most bevezetendő módszert javasolt a magyar döntéshozóknak. Több európai országban (Franciaország, Olaszország, Görögország, Belgium, Litvánia) ugyanis lehetővé tették, teszik az utazási irodáknak, hogy

a járvány idején lemondott foglalások ellenértékét a járvány utáni időszakban (általában egy év alatt) leutazható voucherrel térítsék vissza.

Az említett országokban a módosítást nem pusztán az utazási irodák, szállodák vagy légitársaságok támogatására hozták meg, hanem azért is, mert az utazási irodák tömegének fizetésképtelensége a pénzügyi rendszernek is érzékeny veszteséget okozna.

A nemzetközi utazásszervezők együttes kaucióbiztosítása, illetve bankgaranciája 19,8 milliárd forintot tesz ki. Tömeges csőd esetén e biztosítékok kifizetése jelentős veszteséget okozna a biztosítóknak, bankoknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!