Nyitókép: Ujvári Sándor (MTI)

Új ülésrendet vezethet be a Wizz Air a járvány után

Infostart
2020. április 16. 13:25
A légitársaság is vizsgálja annak lehetőségét, hogy a járatok mielőbbi újraindítása érdekében repülőgépeik limitált férőhellyel, a középső ülések üresen hagyásával közlekedjenek.

Váradi József vezérigazgató a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a légiközlekedési piac bővüléséről majd csak 2022-ben beszélhetünk, addig kétéves “átmeneti időszak” következik. Ennek ellenére a Wizz Air nem tervezi, hogy későbbre halasztja a megrendelt új, Airbus A320neo családba tartozó repülőgépeinek átvételét.

A légitársaság az eredetileg tervezett 31 darab A321neo helyett csak 17 példánnyal számolt a 2021. március 31-én záruló üzleti év végére, így az eredetileg tervezettnél tovább tartotta volna a flottában három régebbi A320-as gépét. (Az Airbus a tervezettnél lassabban tudja felfuttatni az A321neo repülőgépek gyártását, emiatt az átadásokban komoly késések tapasztalhatók.)

A Wizz Air mérlegeli, hogy az európai légiközlekedés újraindulását követően úgy enyhítenék az utasaik aggodalmait, hogy a középső üléseket nem értékesítenék, így tartanának nagyobb távolságot az utasok között. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a repülőgépek maximum kétharmados töltöttséggel repülnének, egy 180 üléses A320-as 120, egy 230 üléses A321-es 160, egy 239 üléses A321neo 166 utast szállíthatna – írja az airportal.hu.

Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezetője a napokban szintén a lehetséges forgatókönyvek közé sorolta, hogy a légitársaságok a világjárványt követően a repülőgépek középső üléseit üresen hagyva indítsák újra az üzemelésüket. A szervezet világszerte tárgyalásokat kezd erről a kormányzatokkal.

Az intézkedés ugyanakkor jelentős hatással lehet a légitársaságok profitképességére és üzleti modelljére, mert egy járat nyereséges üzemelésének eléréséhez jellemzően 75 százalék feletti töltöttséget kellett elérni a légitársaságoknak a válságot megelőző időszakban. A diszkont légitársaságok ennél azonban jóval nagyobb, 90 százalék felettire törekedtek. A Wizz Air átlagos töltöttségi mutatója 93 százalék felett volt 2019-ben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!