Nyitókép: MTI/Varga György

Váltanának a magyar szeszfőzdék, de leküzdhetetlen akadályba ütköztek

Infostart
2020. április 5. 13:42
A jelenlegi járványveszély miatt számottevően megnőtt a kereslet a kézfertőtlenítők iránt, amelyek egyik alapanyaga a tiszta szesz, ami hiánycikk.

A hazai vállalkozások szívesen átállnának a hiánycikknek számító tiszta szesz gyártására, annak jövedéki adója azonban annyira magas, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása, mivel a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják megvásárolni és készítményeik árába azt beépíteni – hívta föl a figyelmet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a BAMA-nak.

Ezért a vészhelyzet idejére javasolják, hogy a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke. Rabb Szabolcs szerint ezáltal – az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások – munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

Valamint azt is megfontolandónak tartják, hogy a NAV által lefoglalt szeszes italokat is használják fel kézfertőtlenítő gyártására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!