Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Egy hét alatt negyedével is drágultak egyes zöldségek

Infostart
2020. március 25. 10:23
A pánikvásárlás és a logisztikai nehézségek valóban jócskán felhajtották egyes zöldségek nagykereskedelmi és fogyasztói árát is

A pánikvásárlás 12-25 százalék között növelte az alapvető zöldségfélék árát a fogyasztói piacokon - írta az Agrárgazdasági KutatóIntézet piaci árinformációs rendszere alapján az mfor.hu. A lap szerint az áremelkedés nem volt általános, az leginkább a megfelelő körülmények között tartósan elálló alapvető zöldségfajtákat érintette. A burgonya iránti megnövekedett keresletnek nyomán előfordult, hogy a nagybani piacon már licitáltak rá a kereskedők, és az vihette, aki többet adott érte.

A piaci árinformációk napi adatai szerint a burgonya kilós ára a nagybani piacon február vége óta 150-160 forint volt egészen múlt hét csütörtökig.

Március 19-én viszont hirtelen több mint a duplájára nőtt az ára: 335 forintra.

A sárgarépa ára hasonlóképp alakult: a korábbi, heteken át tartó 150 forintos ár 300 forintra ugrott csütörtökön. Drasztikus áremelkedést mutatott a petrezselyem egységára is. Az árinformációs rendszer adatai alapján március 19-ig a nagybani piacon jellemző leggyakoribb, kilónkénti 450 forintos ár 900 forintra emelkedett.

Az adatbázis szerint a Fehérvári és Vámház körúti piacokon előző héthez képest a burgonya ára mindkét helyen jelentősen megugrott. A Fehérvári úti piacon 25, a belvároshoz közeli helyen 12 százalékkal.

A sárgarépa ára szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett egy hét alatt, de a zeller, a fehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 százalék közötti mértékben növekedett.

A tojás nagybani piaci árában szintén jelentős ugrást látott az AKI: 35-ről 40 forintra ugrott a darabonként elkért összeg a nagybanin.

Érdekes módon egyetlen almafajta esetében sem tapasztalt jelentős növekedést az AKI.

Ugyan a fogyasztóvédelem figyeli a veszélyhelyzet, megnövekedett kereslet miatti rendkívüli áremeléseket, hogy a múlt heti megugrás csak a kialakult helyzet egyszeri kihasználása volt-e a kereskedők részéről, vagy tartós áremelkedésre kell felkészülni, az a következő napok, hetek adataiból fog kiderülni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!