Nyitókép: Pixabay.com

Ázsiai szarvast telepítenének az eltűnt hazai vaddisznók helyére

Infostart
2020. március 24. 18:16
A kormányzat által támogatott tervvel kapcsolatban azonban aggályként merült fel, hogy a fajtakeveredés miatt kevésbé lesz vonzó a magyar szarvas a vadászoknak.

Nagy kárt okozott az állati járvány a hazai vadaskertekben - írja a Napi.hu.

Mint az összefoglalóból kiderül, az afrikai sertéspestis igen visszaszorultak a hazai vadaskerteből a vaddisznók, ezekbe Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke más vadakat, főként ázsiai eredetű szikaszarvast telepítene, hogy a kieső vadászati bevételeket pótolják.

Szerinte ez a vadfaj nem veszélyezteti az őshonos magyar vadállományt, vannak azonban, akik aggódnak emiatt. Hohn Krisztina LMP-s képviselő az agrárminiszternek benyújtott kérdésében utalt arra, hogy a legtöbb országban vadasparkba telepítették be a szikaszarvast, de onnan kiszökve elszaporodott, és a keveredés veszélye is fennáll, ami rossz hatással lehet a vadászati kedvre.

Nagy István agrárminiszter szerint is komoly alternatívaként jöhet szóba a szikaszarvas, ami kisebb termetű a magyarországi gímszarvasnál, és némileg kisebb a dámszarvasnál is.