Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Bajba kerülhetnek a társasházak a koronavírus miatt

Infostart
2020. március 18. 08:11
A bevételkiesések pénzügyi és jogi következményekkel járhatnak ezek a Portfolio gazdasági hírportál elemzése szerint legalább másfél millió embert érintenek. A bevételek elmaradása akár már idén a közös költség megemelésével járhat.

Csak az alapellátást szolgáló üzlethelyiségek maradhatnak nyitva Magyarországon, vagyis a kisboltok, szolgáltató egységek (kivéve patika, dohánybolt) mind lehúzzák a rolót. Egyelőre csak egy-két hónapra, de inkább 4-6 hónappal érdemes számolni - írja a Portfolio.

A kis üzlethelyiségek működtetői pont olyan mikro és kisvállalkozások, amelyek a legsérülékenyebbek, legkevésbé tudják kibekkelni a forgalom nélküli hónapokat. Ezeknek az üzlethelyiségeknek a százezrei többnyire lakótelepeken vagy a nagyvárosok forgalmas útjai mentén lévő társasházakban, zömmel azok földszintjén vagy alagsorában működnek, bevételt termelve a társasháznak.

Már most is tömegesen zárnak be vagy nem nyitnak ki és a következő hónapokban semmi sem fog változni.

Egy 100 lakásos társasházzal (panel) és kb. 300 négyzetméternyi bérterülettel (ez nagyon konzervatív) és havi 1500 Ft/nm bérleti díjjal számolva 450 ezer forint a havi bevételkiesés. Évente tehát 5-6 millió forint is összejöhet, ami halmozódás esetén már komoly gondokat okozhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!