Nyitókép: Pxhere

Új növénykórtól tartanak a hazai gazdák

Infostart
2020. március 13. 16:52
A mezőgazdaságnak is egyre újabb kórokozókkal kell megküzdenie, Franciaországban például új, agresszív paradicsomot károsító vírus bukkant fel. Magyarországon is folyamatosan ellenőrzik a hatóságok a kertészeteket, de eddig nem találtak pozitív mintákat.

Franciaország legnyugatibb régiójában, a Bretagne-félszigeten bukkant fel egy új paradicsomvírus. Az érintett gazdaságot lezárták, az üvegházban minden növényt elpusztítottak és fertőtlenítették, mivel más ellenszere egyelőre nincs a Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV) - írta a Magyar Nemzet. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a lapnak elmondta: a jordánvírusnak is nevezett kór 2016-ban Jordániában jelent meg elsőként, azóta számos országba hurcolták be.

Fontos, hogy a betegség emberre nem veszélyes, a gazdaságokban azonban nagyon komoly kárt tud okozni, amely a száz százalékot is elérheti.

Egyelőre nem erősítették meg, hogy vetőmaggal érkezett volna Európába a betegség, de terjedésének számos egyéb módja is van, akár a beporzás során használt poszméhek is továbbvihetik egyik helyről a másikra.

– Mindenki fél, és igyekszik megóvni a gazdaságát a betegségtől. Az elmúlt négy-öt évben épült, a legkorszerűbb technológiával felszerelt paradicsomházak tulajdonosai nagyon szigorú higiéniai szabályokat vezettek be: a dolgozók speciális felszerelésben léphetnek be az üvegházakba, a látogatókat pedig kizárták a területről – mutatott rá Ledó Ferenc. Mint mondta,

a megelőzés most a legfontosabb, hiszen a vírusnak még nincs ellenszere.

A FruitVeB már korábban is foglalkozott a komoly kárral fenyegető vírussal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal időről időre tesztelik is a hazai paradicsomültetvényeket, de egyelőre nem találtak pozitív mintákat.

Ha a jordánvírus megjelenik, az a legbiztosabb módszer, ha nem csak az érintett néhány tövet, hanem az egész állományt felszámolják és a területet fertőtlenítik, csak ezt követően lehet újrakezdeni a termelést.