Nyitókép: MTI/Varga György

Szempontváltás a szőlősgazdák támogatásában

Infostart
2020. január 23. 18:33
Több milliárd forintból újulhatnak meg a következő években a hazai szőlőültetvények, változott azonban az elbírálás szempontrendszere.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2020 és 2023 között a korszerűsítésre és a termelés hatékonyságának javítására mintegy 16 milliárd forint fordítható. Az úgynevezett szőlő-szerkezetátalakítási program célja az ágazat versenyképessége növelésének támogatása, a pályázatok segítségével a gazdák hatékonyabbra cserélhetik régi ültetvényeiket.

A támogatás igénybevételéhez az egyéni terveket január 28-ig kell beadni.

Jelentős változás történt azonban ezen tervek elbírálásában, előnyt élveznek ugyanis azok a gazdák, akik valamilyen integrált termelési láncban vesznek részt - írta a Magyar Nemzet.

Az egyéni tervek értékelésekor tehát nagy hangsúlyt kap az, hogy a gazda miként gondoskodik az új ültetvény termésének elhelyezéséről.

Például az értékelés során megszerezhető pontok közel harmadát kapja meg az, aki borászati üzemmel rendelkezik vagy igazolja, hogy hosszú távú felvásárlási szerződést kötött az új ültetvény termésére.

A tárca a módosításokat az elmúlt évek tapasztalataival indokolja, mondván, több alkalommal előfordult, hogy előre megkötött szerződések hiányában a gazdák végül nem tudták eladni a szőlőt vagy csak nagyon alacsony áron sikerült értékesíteniük a termést.