Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Százmilliárdokból pörgetnék fel az innovációt

Infostart
2020. január 20. 12:40
Országszerte nyolc helyen, köztük hat vidéki helyszínen hoznának létre innovációs parkokat egy új kormánydöntés értelmében, a teljes programra 300 milliárd forintot szánnak.

Földrajzilag kiegyenlített megoszlásban a helyi erősségekre építő, kiemelt tudomány­ágakra, ipari ágazatokra fókuszáló Science Parkokat hoznak létre, a meglévő egyetemi bázisokra alapozva, mintegy 300 millió forintból - írta a magyarepitok.hu.

A program a Tudományos és Innovációs, Technológiai, illetve Ipari Park hálózat részeként valósulna meg. Ennek egyelőre a koncepcióját hagyta jóvá a kormány, a Tudományos és Innovációs Parkok (Science Parkok) koncepcióinak feldolgozása és szabályozásának kidolgozása még zajlik, de alapvetően a helyi innovációra, technológiára és az ipari környezetre építene. A portál szerint az elsődleges szempont nem a gyártás, hanem új fejlesztések, találmányok, megoldások létrehozása lenne a közös együttműködések alapján. Mindehhez a tudományos hátteret az egyetemek biztosíthatnák.

A fejlesztés célja stabil üzleti környezet kialakítása a kis- és középvállalkozások, valamint a nemzetközi cégek számára is, továbbá vállalkozóbarát intézményrendszer létrehozása és a gyorsan növekvő vállalatok támogatása a nemzetközi versenyben való sikeres helytállásban.