Nyitókép: Pixabay.com

Bejelentést tett az áfacsökkentésről az Állami Számvevőszék elnöke

Infostart / MTI
2019. december 11. 12:57
Domokos László szerint a fogyasztóknak kedvező változtatás ellentétes a fenntarthatósággal. Leírta azt is, mit kellene helyette tenni.

"A magyar gazdaság dinamikus kifehérítése a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményének tekinthető" - írja a Növekedés.hu oldalon publikált friss cikkében Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke kifejti: az elmúlt években végbement - európai uniós szinten is kiemelkedő - gazdaságfehérítési folyamat tiszta, fair viszonyokat teremt, tisztítja a piaci folyamatokat, javítja az adófizetési hajlandóságot és - ami talán a legfontosabb - egyfajta társadalmi szemléletváltást is mutat.

Domokos László az írásában leszögezi:

a stabil áfabevétel a magyar költségvetés alapját jelenti,

a munkát terhelő adók további csökkentése ugyanakkor - a fenntartható gazdasági hatása mellett - alapvető versenyképességi kérdés.

Az ÁSZ elnöke a cikkben úgy fogalmaz: "Az áfa csökkentése nem támogatja a fenntartható kifehérítést, illetve a fenntartható adókulcs csökkentést. Az áfa csökkentése ellentétes a fenntarthatósággal, ezért

az áfa helyett a személyi jövedelemadó csökkentése a jó irány."

Domokos László írása teljes terjedelemben: https://novekedes.hu/mag/mukodik-a-fenntarthato-kifeherites-magyar-modellje-az-afacsokkentes-ellentetes-a-fenntarthatosaggal