Nyitókép: Róka László

Budapest kikapott Bécstől és Prágától

Infostart
2019. december 4. 11:55
Budapest ismét bekerült a legtöbb turistát vonzó városok toplistájára, méghozzá a 62. hely elérésével.

Az Euromonitor felmérése szerint a magyar fővárosba 2018-ban 3,8 millió külföldi látogató érkezett, és ez a szám idén várhatóan négymillió fölé fog emelkedni, vagyis – hasonlóan az egy évvel korábbi változásokhoz – öt százalék körüli léptékben bővül a budapesti turistaforgalom – írja a G7.hu.

A listán Hongkong, Bangkok, London, Makaó és Szingapúr tölti be az első öt pozíciót. A távol-keleti települések túlsúlya egyébként az egész összeállítást jellemzi, a százból 43 város fekszik ebben a térségben, míg az európai városok száma 32. Amerikából 13, a Közel-Keletről és Afrikából pedig összesen 12 település került be.

A leglátogatottabb európai városok között van London, Párizs, Róma, Amszterdam, Barcelona vagy a budapestiek számára örök viszonyítási pontként szolgáló Bécs. E települések azonban egyre inkább visszaesnek a listán, ami az elemzés szerint többek között a terrortámadások és a viszonylag magas árak következménye. Jórészt az is épp a turisták árérzékenységének köszönhető, hogy két török város, Isztambul és Antalya is bekerült az európai top 10-be, miután a török líra súlyosan leértékelődött.

A gyengülő forint Budapestet is segítheti abban, hogy Lisszabont megelőzve, Pekingtől, Szentpétervártól, Brüsszeltől és Jeruzsálemtől pedig épphogy lemaradva helyezkedjen el a lista közepe táján. A régiós országok közül még Csehország és Lengyelország városai képviseltetik magukat a listán, Prága a 22. helyen, Krakkó a 74.-en, Varsó pedig a 83.-on áll.