Nyitókép: Pexels

Most érdemes eurót venni, jövőre 340-es árfolyamot jósolnak

InfoRádió
2019. november 6. 11:18
Az idén év végére akár 327 forintra erősödhet az euró-forint árfolyam, de jövőre meghaladhatja majd a 340-et is - mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Hamarosan jön az adventi időszak, amikor hagyományosan meglódul a termék- és szolgáltatásimport, ezért fontos kérdés, hogyan alakul a magyar fizetőeszköz értéke a külföldi valutákhoz, elsősorban az euróhoz képest.

Az idei árfolyamcsúcson már – az előrejelzetteknek megfelelően – valószínűleg túl vagyunk, sőt a Sberbank elemzői még egy kicsit erősebb forintot várnak az év végén. Egyelőre marad 330 forint környékén az euró, még alá is mehet, így bekészletezni, adventi bevásárolni, síutat lefoglalni még ezzel a tervvel érdemes - mondta Horváth István.

A Sberbank treasury vezetője szerint 327 környékére vissza tud erősödni a forint, de ha elromlik a nemzetközi hangulat, akkor gyengülni tud. Aggasztó, hogy az elmúlt napokban a régióban csak a forint teljesített alul.

Az árfolyamot érinthetik a nemzetközi események, itt két kockázatot látnak: az egyik a kínai-amerikai kereskedelmi háború, amelyből előbbi látszik jobban kijönni, a másik az újabb brexitforduló és a brit választás, ami szintén tartogat még meglepetéseket.

Itthon az árfolyamot elsősorban az infláció mozgatja, amelyről pénteken jön ki friss adat és az MNB kamatpolitikája befolyásolja, de az elemző a jegybanktól egyelőre "unalmas" időszakot vár, azaz alacsony kamatszintet, hogy ne szálljon el hirtelen a forint. Így viszont, a jelenlegi környezetben, ha a jegybank próbálja alacsonyan tartani a magyar kamatszintet, akkor a forint alulteljesít, ezért azt várják, hogy akár 340-es árfolyam is lesz a jövő év folyamán - vélekedett Horváth István.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth István a forint árfolyamáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást