Nyitókép: Pixabay

Megálljt parancsolt az állam az állampapírral trükközőknek

Infostart
2019. október 7. 16:24
Rárepültek a privátbanki befektetők a kiemelkedő kamatozásra - ennek vet most véget az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Mint arról szeptember végén az Infostart is beszámolt, az MNB és az Államadósság-kezelő Központ már dolgozott azon, hogyan lehetne visszafogni a szuperállampapír lombardhitellel történő megvásárlását. A lakossági megtakarítási céllal létrehozott MÁP+ jegyzésének jelentős részét ugyanis a privátbanki ügyfelek viszik el, sok esetben lombardhitellel: bizonyos fedezet mellett a hitelből további állampapírt vesznek, ami még a hitel kamatának kifizetése után is szép hozamot jelent.

A Portfolio.hu most az ÁKK közlésére hivatkozva azt írja, megvan a megoldás, megálljt parancsolnak az egyre duzzadó lombardhitel-állománynak.

"A Magyar Állam, mint kibocsátó szándéka, hogy a lakosságnak szánt állampapírok kizárólag a tényleges megtakarítással rendelkező magánszemélyek számára biztosítsák a kiemelkedő kamatozást. A kibocsátói célok védelme érdekében az ÁKK Zrt. megváltoztatta a lakossági állampapírok értékesítésére vonatkozó szerződéses szabályozást. Ezen új szerződéses feltételek szerint

2019. október 14-től a forgalmazók lakossági állampapírt nem fogadhatnak el fedezetként semmilyen hitel-, kölcsön- vagy egyéb ügylethez (pl. lombardhitel, derivatív ügyletek).

A szerződési feltételeknek való megfelelést az ÁKK Zrt. ellenőrzi" - írta az ÁKK.

Augusztus végén a forintos lakossági állampapírok állománya megközelítette a 8600 milliárd forintot, csak a MÁP+ állománya augusztusban 308 milliárd forinttal nőtt, ez nagyjából a teljes augusztusi jegyzésnek felel meg.