Nyitókép: Pixabay

Iszonyatos mennyiségű élelmiszert dobnak ki a magyarok

Infostart
2019. október 3. 21:07
Átlagosan minden magyar ember asztaláról évente 200 kiló élelmiszer megy a szemétbe.

Nem hoztak áttörést az elmúlt évek törekvései az élelmiszerpazarlás visszaszorítására Magyarországon, még mindig csaknem 2 millió tonna élelmiszer megy a kukába évente - írta a Világgazdaság.

Ebből

a menthető élelmiszerek mennyisége 80-100 ezer tonnára tehető

- mondta a lapnak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója, Szcígel Andrea. A szervezet 14 éve gyűjti be gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól a feleslegessé vált termékeket, ez idő alatt több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, a szállítmányok értéke meghaladta a 32 milliárd forintot.

Az egyesület mintegy 70 gyártócéggel és öt áruházlánccal áll kapcsolatban, köztük a Tescóval és az Auchannal, ahol naponta zajlik az élelmiszermentés: nagy mennyiségben ajánlanak fel pékárukat, zöldséget és gyümölcsöt.