Nyitókép: Pixabay

Más pályára állítja át a lakásárrobbanás a magyarokat

Infostart
2019. szeptember 24. 09:54
Közel van a csúcshoz a felújítást, korszerűsítést fontolgató háztartások száma, és a hazai ingatlanállományt tekintve jobb lenne, ha még többen újítanának fel.

Az elszállt lakásárakat látva sokan feladják rövid távú álmaikat, hogy saját lakásuk legyen. A megtakarított pénzzel rendelkezők azért így is vágynak valamilyen előrelépésre, ezt pedig a jelek szerint a lakásfelújításban találják meg - írja a Napi.hu.

Az elmúlt évben mintegy 180 ezer lakás esett át valamilyen felújításon, s közel ugyanennyi felújítását jósolja 2019-re a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) . A volumen önmagában, a 4,5 millió lakásállományra vetítve közelít ahhoz a mértékhez, ami a lakásállomány egészséges ütemű 20-25 évenkénti megújulásához szükséges lenne, ám egyrészt nem tudható a felújítás mértéke, másrészt a 180 ezres számnak inkább 200 ezer körülinek kellene lennie.

A magyar építőanyag-gyártók (MÉASZ) adatai szerint az energetikai felújítások aránya nem nőtt, sőt, csökkenni látszik.

A MÉASZ szerint félő, a lakástakarék-pénztári szerződések állami támogatásának megszüntetése egyéb intézkedés nélkül a későbbiekben jelentős visszaesést generálhat. A kamatmentes hitel iránt ráadásul visszafogott a kereslet.

A lakosság felújítási, korszerűsítési szándékai a GKI friss felmérése szerint idén az első negyedévben voltak a csúcson, a második és harmadik negyedév némi visszaesést hozott, de még mindig csúcsközeli értéket mértek.

A következő 12 hónap során 50 ezer háztartás jelezte biztosra, 380 ezer háztartás pedig valószínűre a felújítás elkezdését.

Az eredmény értékelésénél figyelembe kell venni, hogy még a biztos szándék sem valósul meg 100 százalékban, a valószínűleg felújítást kezdeményezők csoportjában pedig hatalmas a bizonytalansági faktor.

A statisztikák szerint a lakosság 40 százaléka elégedetlen a lakáskörülményeivel.