Nyitókép: Pixabay

Vesszük az okostelefont, mint a cukrot

InfoRádió
2019. szeptember 21. 12:01
Már meghaladja a 6 milliót az okostelefont használók száma Magyarországon - derül ki az eNet kutatásából. A legtöbb készüléken androidos operációs rendszer fut.

Az eNET szeptemberben publikált, májusi adatokat tartalmazó kutatásából kiderült, hogy ma a felnőtt magyar internetezők körében 89 százalékos az okostelefon-penetráció, ez a réteg pedig önmagában 5,3 millió felhasználót jelent - a piacot több kutatócég bevonásával szondázó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azonban már 2018. végén is ennél több, mintegy 5,5 millió okostelefon-felhasználóval számolt, a 14 éves kor feletti teljes lakosságra levetítve. A HWSW szakportál szerint átléphette a 6 milliós határt a magyarországi okostelefon-felhasználói bázis mérete.

Az eNET kutatása szerint az emberek 71 százaléka szinte soha nem kapcsolja ki okostelefonját, 55 százalék pedig éjszaka is maga mellett tartja.

A magyarországi okostelefon-felhasználók egynegyede a mosdóra menet sem tud elszakadni a készüléktől

- derül ki a felmérésből.

A Magyarországon használt okostelefonok

  • 85 százalékán fut Android operációs rendszer,
  • 11 százalékán iOS található,
  • 3 százalékon Windows Phone.

A márkaösszetételt tekintve a hazai piacvezető továbbra is a Samsung (34%), a második a kínai Huawei (23%), a harmadik pedig az Apple (11%). A maradék 32%-on különböző, kizárólag androidos gyártók osztoznak. Az eNET kutatása utal rá, hogy a gyártók erőviszonyát már rövid távon befolyásolhatja a Huaweit sújtó amerikai kereskedelmi embargó, melynek kimenetele és hatásai egyelőre nehezen jósolhatók meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koi Tamás, a HWSW internetes portál szakújságírója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást