Nyitókép: Pexels

Uniós példa lett egy magyar szabályozás

Infostart
2019. augusztus 2. 13:16
Idén került az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, így hivatalosan is követendő példa minden uniós tagállam számára.

Hazánkban 2014 óta van érvényben az népegészségügyi céllal bevezetett minisztériumi rendelet, amely meghatározza a forgalomban lévő élelmiszerek maximális transz-zsírsav (TFA) tartalmát. Ez került be az uniós jó példák adatbázisába idén - adta hírül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Tudományos bizonyítékok igazolják ugyanis, hogy a túlzott transzzsírsav-fogyasztás káros az egészségre és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A nemzetközi ajánlások a napi energiabevitel 1%-át nem meghaladó transzzsírsav-fogyasztást javasolnak.

A szabályozás előkészítéséhez 2010 és 2016 között összesen 1586 termék (köztük kiemelten cukrászsütemények, finompékáruk, édes kekszek és nápolyik, csokoládék és a bevonómasszával készült termékek, illetve növényi zsiradékok) TFA-tartalmát határozta meg az OGYÉI jogelődje, az OÉTI, a WHO-val együttműködve.

A 2016-os hatásvizsgálat eredményei alapján a rendelet elérte célját. Az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság TFA-bevitele is.

A magyar rendelet előírja, hogy

  • az élelmiszerekben lévő zsír 100 grammjára legfeljebb 2 gramm transzzsírsav-tartalom eshet
  • ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 20 százalék, akkor 100 grammonként 4 gramm traszzsírsav lehet benne
  • ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, akkor 100 grammonként maximum 10 gramm transzzsírsavat tartalmazhat.