Nyitókép: Pixabay

Novák Katalin: a babaváró támogatáshoz hasonló még nem volt Magyarországon

InfoRádió
2019. június 30. 13:10
Július elsejétől elérhető a babaváró támogatás. Arról, hogy kik vehetik igénybe és milyen feltételekkel, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt kérdezte az InfoRádió.

A babaváró támogatáshoz hasonló még nem volt Magyarországon soha - mondta az InfoRádiónak Novák Katalin.

Hozzátette:

kifejezetten abban az életszakaszban segít a fiataloknak, amikor önálló életet kezdenek.

A fiatal házaspár azt jelenti, hogy az édesanya ne legyen 41 éves, vagy ennél idősebb. Nem akadály, ha ezt a házasságot korábban kötötték, az sem, ha már van gyermekük, a lényeg az, hogy még tervezzenek gyereket a jövőben. Feltétel még, hogy a házaspár valamelyik tagja legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyt fel tudjon mutatni.

Ez egy olyan, maximálisan 10 millió forintos összeg, ami bármilyen célra felhasználható.

A babaváró támogatás egy kamatmentes kölcsön.

A maximális törlesztőrészlet havi 50 ezer forint. Fontos, hogy a gyermek születése előtt vegyék fel a támogatást, hiszen a gyermekek születésekor lesz részben, vagy teljesen elengedhető a visszafizetés. Júliusra kicsit más szabályok vonatkoznak majd, hogy az ekkor születő gyerekek szüleit se zárjuk ki a konstrukcióból - hangsúlyozta az államtitkár.

Az összeg felvétele után el kell kezdeni a törlesztést, de ez a várandósság 3. hónapjának lejártától felfüggeszthető 3 évre. A második gyermek megszületésekor újra kérhető a törlesztés 3 éves felfüggesztése, és ezzel párhuzamosan a fennmaradó összeg 30 százalékát elengedjük - mondta Novák Katalin.

A harmadik gyermek megszületésével a teljes fennmaradó összeget nem kell visszafizetni.

Létezhet tehát olyan eset, hogy egy házaspárnak, ha 3 gyermeket vállalnak, nem kell semennyit sem visszafizetnie.

Jövedelmi korlátok nincsenek a babaváró támogatás esetében, amennyiben a házaspár egyik tagja minimálbérrel rendelkezik, akkor az ő számukra már elérhető a konstrukció.

Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz július 1-jén, hétfőn 18 órától.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Babaváró támogatás - alapvető tudnivalók
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást