Nyitókép: Oláh Tibor

Azok járnak a legjobban, akik kistelepülésen alapítanak nagycsaládot

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2019. április 23. 19:16
Több mint kétszer annyi ideig kell dolgoznia egy budapesti fiatalnak ahhoz, hogy fizetéséből lakást vegyen, mint egy észak-magyarországinak - derült ki a Takarék Index kutatásából. A vizsgálat szerint az ingatlanárak jelentős regionális különbségei miatt a fővárosban az állami támogatások egy új lakás értékének egyharmadát, egy községben csaknem a kétharmadát érik el egy háromgyermekes család esetében.

Két témát vizsgált a Takarék Index legújabb elemzése: ez egyik, hogy egy adott régióban kereshető pénz hogyan aránylik az ottani ingatlanárakhoz, a másik, hogy az adott régiós lakásár hogyan aránylik az elérhető támogatásokhoz.

"Ha a lakásárakat a fizetésekhez mérjük, feltűnik, hogy

Budapesten kell a legtöbbet dolgozni egy átlagos, 60 négyzetméter alapterületű lakásért, és Észak-Magyarországon a legkevesebbet. Budapesten átlagosan 1,71 havi jövedelmet tesz ki egy négyzetméter lakás,

a második helyezett az Észak-Alföld, a harmadik a Nyugat-Dunántúl. Ezzel szemben Észak-Magyarországon az átlagosan 130 ezer forintos négyzetméterárakhoz 180 ezer forintos bérek társulnak, ott tehát a szorzó jóval alacsonyabb, mint egy, 0,72" - számolt be a kutatás eredményeiről Incze Zsombor, a Takarék Index projektvezetője az InfoRádióban.

Az elérhető állami támogatást figyelembe véve

a legnagyobb támogatást a községekben lakó háromgyermekes családok tudják igénybe venni

új építésű lakásra. "Esetükben akár 60 százalék is lehet a támogatás a teljes értékhez képest" - fűzte hozzá Incze Zsombor. Ettől nem sokkal marad el a vidéki városi 59 százalékos arány, Budapesten ugyanez az arány 30 százalékos.

Ezek a százalékok egyébként a már elkészült új lakásokra vonatkoznak, ha valaki most ugrik neki egy ilyen projektnek, arra számíthat, hogy az árak felfelé mennek majd, a százalék ebből kifolyólag alacsonyabb lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Takarék Index - Lakásvásárlás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást