Nyitókép: Pixabay

Liszteket vont ki a forgalomból a Nébih

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2019. április 3. 19:40
Étkezési búzaliszttel kevert tönkölybúza liszteket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság az eset miatt további vizsgálatokat fog végezni az ilyen termékek előállítóinál és forgalmazóinál – mondta az InfoRádiónak a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Egy bejelentő szerint feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100 százalék tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készültek.

Ez egyértelműen a fogyasztók kárát okozta, hiszen a tönkölybúza jóval drágább, valamint értékesebb összetételű termék

– hangsúlyozta Pleva György, az élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgató.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés március 14-i időpontjáig kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül. Az élelmiszer-vállalkozó ennek azonnal eleget is tett.

Az eljárás még folyamatban van, de ilyen arányú károkozásnál elkerülhetetlen a bírság kiszabása. Az igazgató azt is elárulta, hogy más lisztet előállítóknál és forgalmazóknál is várható ellenőrzés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Liszteket vont ki a forgalomból a Nébih
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást