Nyitókép: Pixabay.com

Már látszik, mekkora kiegészítést kaphatnak idén a nyugdíjasok

Infostart
2019. március 29. 12:23
Magasabb lehet az infláció, mint a nyugdíjemelés mértéke, és jöhet a prémium is a GDP-növekedés mértéke miatt, így jár majd ősszel a pluszpénz.

A Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb inflációs jelentésében tovább emelte az inflációra vonatkozó prognózisát: immár nem 2,9, hanem 3,1 százalékos áremelkedéssel kalkulkálnak. Eközben a kormány a nyugdíjakat 2,7 százalékkal emelte januárban. Vagyis ha bejön az MNB előrejelzése, akkor legalább 0,4 százalékponttal maradna el a nyugdíjemelés az árszívnonal emelkedésétől. Ennek kompenzálására szolgál a kormány törvényben foglalt kötelezettsége, hogy minden évben vizsgálja meg a nyugdíjemelés és az infláció alakulását, és ha az első nyolc havi folyamatok azt mutatják, hogy az összevetésből nem jönnek ki jól az idősek, akkor gondoskodni kell a kiegészítésről.

A jegybanki jelentésből kiderül, hogy a gazdasági növekedés miatt prémiumot is kapnak a nyugdíjasok. Szintén törvényi előírás, hogy amennyiben adott évben meghaladja a 3,5 százalékot a GDP bővülése, akkor jár ez a juttatás az időseknek. Mivel az MNB szerint idén 3,8 százalékkal nőhet a gazdaság, az év vége felé erre a kifizetésre is számíthatnak a nyugdíjasok.

Mivel az inflációs többlet - amit egyébként a nyugdíjas kosár szerint számolt árindex alapján határoznak meg, de a jegybank erre nem közöl külön előrejelzést - nem haladja meg az 1 százalékpontot, ezért a különbözetet egy összegben kell kifizetni a nyugdíjasoknak, ami viszont nem épül be a nyugdíjakba. A 0,4 százalékpont a januári átlag 133,9 ezer forintos nyugdíj esetében havi 500 forint különbözetet ad, vagyis éves szinten kompenzációként átlagosan 6000 forintra lennének jogosultak az idősek - derül ki az mfor.hu számításaiból.

A prémium esetében a küszöbértéknek tekintett 3,5 százalékos GDP és a jegybank által várt 3,8 százalékos bővülés különbözetét, vagyis 0,3 százalékpontot kell figyelembe venni. A nyugdíjtörvényben meghatározott képlet alapján azt kapjuk, hogy maximum 6000 forint ezen a jogcímen is megilletné az időseket.