Nyitókép: Mohai Balázs

Nagy átalakulás az automatáknál

Infostart
2019. március 19. 14:12
Az ital- és ételautomaták NAV-hoz történt bekötése jelentősen fehérítette a piacot, melynek szereplői csupa mikrovállalkozások.

Özönlenek a kérelmek a Magyar Postához új étel- és italautomaták telepítésére - írja a Világgazdaság. A Magyar Posta már csaknem 25 ezer automatafelügyeleti egységet (afe) telepített országszerte, amivel a készülékek a NAV-hoz is be vannak kötve.

Bár az automaták tömeges telepítése tavaly nyáron befejeződött, a Posta szerint azóta a piac jelentősen átalakult, az üzemeltetők egymás között is cserélgetik a gépeket, azok szüneteltetését vagy áthelyezését nem jelentik, ez pedig nagyon megnehezíti a tavaly decemberben kezdődött éves felülvizsgálatot is - írja a lap.

A piac - becslések szerint - közben a korábbi 30-35 milliárdosról 25-re csökkent, az ágazat 700-800 szereplőjének csaknem mindegyike mikrovállalkozás. Mint ismert, 2018. július 1-je óta az automaták kizárólag a berendezések online felügyeletét ellátó eszközzel működhetnek, ezzel volt párhuzamos a forgalomcsökkenés, ugyanis a piac kifehéredhetett.