Nyitókép: Pixabay.com

Élénkülés jöhet az olajpiacon, de ehhez stabilitás is kell

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2019. március 19. 08:00
Megindultak az olajipari termelő beruházások a kőolaj-kitermelőket tömörítő OPEC főtitkárának hétvégi nyilatkozata szerint. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint valóban nagyobb az iparág aktivitása, de jórészt nem a tradicionális termelők ruháznak be.

Valamennyire növekszik a beruházási aktivitás az ágazaton belül, de ez

javarészt az amerikai palaolaj-termeléshez köthető

– mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, hozzátéve: a tradicionális beruházási volumen elmarad attól a szinttől, amit 2010 és 2014 között lehetett látni.

A szakértő szerint kérdés, hogy a beruházási összeg mekkora termelésnövekedést hoz magával, hiszen ma jóval alacsonyabb a költségszint, mint 3-4 évvel ezelőtt, tehát ugyanazért az összegért sokkal nagyobb volumenű fúrási, mérési és más szolgáltatást lehet vásárolni.

Élénkülésre számítani lehet, de ehhez stabilitásra lenne szükség az olajpiacon.

Ezt teljesen még nem látni, hiszen 86 dollárról közel 50 dollárra esett az ár két hónap alatt - fejtette ki.

A brent típusú kőolaj hordónkénti ára 67 dollár körüli szinten van, a decemberi mélypontokhoz képest volt egy erőteljes emelkedés, amit főként az OPEC intézkedéseinek lehet köszönni – tájékoztatott Pletser Tamás, aki jelentős emelkedést nem vár. Az elemző kiemelte: a globális gazdasági növekedés csökkenése is hathat a kőolaj-termelésre, negatívan.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Beindultak az olajipari beruházások
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást