Nyitókép: Pixabay.com

Berlinben egyszerűen befagyasztanák az ingatlanbérleti díjakat

Infostart
2019. február 28. 09:23
Tíz év alatt 100 százalékkal drágult a lakásbérlés Németország fővárosában, ami különösen is nagy gond lehet a politikusoknak azt nézve, hogy a városlakók 85 százaléka nem tulajdonos, hanem bérlő.

Hogy megakadályozzák a megélhetési költségek lehetetlen szintre emelkedését, ingatlanbérleti díjplafont és befagyasztást terveznek Berlinben - írja a BBC hírportálja. A német fővárost korábbi polgármestere a "szegény, de szexi" jelzőpárossal illette, azonban a munkaerő-piaci boom és a beáramló rengeteg diák teljesen megváltoztatta Berlin ingatlanhelyzetét, ami így már mindennek nevezhető, csak "szegénynek" nem.

Az Immowelt ingatlanszakportál szerint

a berlini bérleti díjak az elmúlt tíz évben 100 százalékos növekedést mutattak, négyzetméterenként 5,6 euróról 11,4 euróra,

és bár összegszerűen még így is olcsóbb a bérlés, mint Münchenben vagy Frankfurtban - egy egyhálószobás lakásért havi 1000 euró körüli összeget kell fizetni -,

a drágulás sehol az országban nem volt ekkora.

Erre a tendenciára javasolják most helyi politikusok a bérleti díjak ötéves befagyasztását, miután egy ügyvéd annak a véleményének adott hangot: tartományi szinten lehet bérletidíj-szabályokat alkotni.

Szakemberek rámutatnak, hogy a Berlinbe költözés sokkal gyorsabb ütemű, mint ahogy az új lakóingatlanokat meg tudják építeni, a jelenlegi tendencia szerint

a 3,7 milliós lakosságszám 2025-re ráadásul 4 millióra nő úgy, hogy a városlakók 85 százaléka nem tulajdonosa, csak bérlője a lakásának.

A bérlési költségek elszabadulása ellen egyébként civilek már petíciót is szerkesztettek, a helyi politikusok pedig attól tarthatnak, ha nem tesznek valamit, "forradalmi helyzet alakul ki". Berlin mellett Hamburgban is felmerült már a probléma - olvasható a BBC oldalán.