Nyitókép: MTI/Varga György

Ez várhat a Molra idén

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2019. február 22. 14:35
Közel 730 milliárd forintos árbevételt ért el 2018-ban a Mol csoport ami az elmúlt hét év legmagasabb bevételi összege – derült ki a társaság üzleti riportjából. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint is igen kedvező évet tudhat maga mögött a vállalat. Pletser Tamás megjegyezte: a cégen belül a fogyasztói szolgáltatások nőttek leginkább, ami szintén hozzájárult a pozitív eredményekhez.

Nagyon jó évet zárt a cég – jelentette ki az elemző, aki szerint ez egyrészt a kutatás-termelési üzletágnak köszönhető, hiszen az utóbbi évben lényegesen magasabbak voltak az olaj- és gázárak, mint azt megelőzően; másrészt a feldolgozó-kereskedelem üzletágnak, hiszen a régióban drasztikusan nőtt az üzemanyagok felhasználása.

A Molon belül a legdinamikusabban bővülő szegmens a fogyasztói szolgáltatások, melyek az üzemanyagok kiskereskedelmét és a benzinkúton elérhető más szolgáltatások és termékek értékesítését jelenti – tájékoztatott Pletser Tamás.

Az emberek nem csak üzemanyagot vásárolnak, hanem egyre inkább növelik a többi termék fogyasztását is.

Ezeken elég jelentős árrés van, ami fontos bevételi forrást jelentett a cégnek a tavalyi évben.

A Mol a jelenlegihez hasonló olajárral számol az idei évben, szerintük 50-70 dollár között mozog majd ez, az üzleti terveikben 60 dollárral számolnak. A szakértő hozzátette: 4-5 dolláros hordónkénti finomítói marzsokról beszél a cég, ami egy hajszállal elmarad a tavalyi szinttől.

Az új hajózási standardok megjelenéséből származó változással azonban nem számol a vállalat, ez a dízel üzemanyag és az olaj közötti árrés javulását hozhatja magával, ami a Mol nyereségét növelheti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mi várhat a MOL-ra idén?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást