Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Tesco: hétfőn eldőlhet, kezdődik-e a sztrájk

Infostart
2019. február 4. 07:05
Tárgyalások kezdődnek a Tescónál tervezett elbocsájtások ügyében: a sztrájkbizottság átképzési hozzájárulást, végkielégítést és félévi bért kér.

Hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz a Tesco áruházlánc győri irodaközpontjában másfél hete bejelentett sztrájkkészültség miatt a Tesco Globál Áruházak Zrt. képviselői és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által támogatott sztrájkbizottság vezetői, hogy a csoportos létszámleépítés miatt nehéz helyzetbe került vállalati bérszámfejtők követelései­re reagáljon a munkáltató – tudta meg a Magyar Idők.

A tárgyaláson részt vesz a közép-európai leánycégeket összefogó Tesco Europa humánpolitikai ügyekért felelős képviselője is - értesült a lap.

Az áruházlánc 2018 végén jelentette be, hogy közép-európai piacai támogatására üzleti szolgáltató központot hoz létre Budapesten.

Ez azonban azzal jár, hogy az eddig Győrben lévő irodaközpont, ahol az összes magyarországi tescós dolgozó bérét számfejtik, illetve a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat látják el, teljes egészében megszűnik.

Az évek óta alkalmazott munkavállalóknak a környéken nem tudnak hasonló munkakörben állást kínálni, így számos alkalmazott került nehéz helyzetbe.

Az érintettek, akik karácsony előtt értesültek a változásról, azért döntöttek az esetleges sztrájk mellett, mert úgy tapasztalják, hogy a szociális és gazdasági érdekeiket csak így érzik érvényesíthetik.

A sztrájkbizottság az egységes követelésben átképzési hozzájárulást kér az érintett dolgozóknak, illetve szakszervezeti közreműködéssel azt is szeretnék elérni, hogy a cég tartsa be a felmondás esetén járó felmondási időt, ezenkívül biztosítson részükre végkielégítést és további hathavi alapbért.